Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Αποστολή στο Ευρωκοινοβούλιο

Το Ελληνικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Μάρτιο επέλεξε 25 νέους δημοσιογράφους για να στελεχώσει μια αποστολή-σεμινάριο στις Βρυξέλλες με αφορμή το Έτος του Πολίτη, όπως έχει χαρακτηριστεί επίσημα το 2013 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην αποστολή αυτή, που πραγματοποιήθηκε τελικά 9-11 Απριλίου 2013 συμμετείχε ο αρθρογράφος μας, Στέλιος Τσεβάς.

 














Το υλικό που συγκεντρώσαμε από το ταξίδι αυτό ήταν τόσο πλούσιο και απαιτεί τέτοια επεξεργασία που σκεφτήκαμε ότι πρέπει να δημοσιευτεί σταδιακά σε βάθος χρόνου, προκειμένου να εκπληρώσουμε επαρκώς την αποστολή μας να είμαστε τα δικά σας μάτια και αυτιά στους χώρους του ΕΚ κατά την επίσκεψή μας εκεί. Η παρούσα δημοσίευση είναι απλώς εισαγωγική.

Τα παιδιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνάντησαν -και συζήτησαν με- πολλούς Έλληνες Ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα (πλην ΚΚΕ -το οποίο στο ΕΚ ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ) και δύο ξένους προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων: τον Ντανιέλ Κον Μπετί (Πράσινοι) και τον Σβόμποντα (Σοσιαλδημοκράτες). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι νέοι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν με Έλληνες υπαλλήλους που υπηρετούν το Ευρωκοινοβούλιο από το μετερίζι καθένας (διοικητικό προσωπικό, δημοσιογράφοι γραφείων τύπου, τον διευθυντή της ιστοσελίδας του Ευρωκοινοβουλίου και τον Έλληνα διαχειριστή των προφίλ του ΕΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Οι συναντήσεις ανέδειξαν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην διαμόρφωση της κάθε εθνικής πραγματικότητας της ευρωπαϊκής κοινωνίας, ο οποίος ολοένα αυξάνεται με ρυθμούς επιταχυνόμενους λόγω κρίσης. Ομολογουμένως, η Ε.Ε. βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυδρόμι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αυτοδιάλυσή της, κάτι που -σύμφωνα με τους εκεί ομιλητές- θα έθετε εν αμφιβόλω το βασικό κεκτημένο της: την Ειρήνη στην Γηραιά Ήπειρο. Το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες είναι επιβλητικό με τελευταίας τεχνολογίας -σχεδόν πολυτελείς- εγκαταστάσεις για πολιτικούς και δημοσιογράφους. Οι κοινόχροιστοι χώροι του δεν διακρίνονται για το γούστο του διακοσμητή τους και οι υπάλληλοι είναι μάλλον περισσότεροι απ' όσοι χρειάζονται -αν και δεν υπάρχει κανενός είδους μονιμότητα, ενώ ελέγχονται στενά για την ομαλή εκπλήρωση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί. Οι συνθήκες αυτές διαμορφώνουν ένα κλίμα για τον ευρωβουλευτή σχεδόν αποστηρωμένο, με την έννοια ότι -αν δεν φροντίσει ο ίδιος να έρχεται σε άμεση επαφή με την εθνική του πραγματικότητα- ευνοείται η αέναη συζήτηση ακόμη και για βαθειά φιλοσοφικά ζητήματα σε έναν χώρο που καλείται να λαμβάνει αποφάσεις κρίσιμες για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Η "ευμάρεια" αυτή προσφέρει ιδιαίτερη ώθηση στη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών -σαφέστατα ανώτερος πολιτικός πολιτισμός απ' αυτόν που παρουσιάζουν τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές είναι οργανωμένοι σε Επιτροπές και καθένας αναλαμβάνει ιδιαίτερα καθήκοντα -στα οποία φαίνεται ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές ανταποκρίνονται επαρκώς.
















Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα που ακούσαμε, μάθαμε και τα εξής: 
1. Οι διαδικασίες της δημιουργίας ενός Υπουργείου Οικονομικών για όλη την Ε.Ε. βρίσκονται κοντά στην περάτωσή τους τουλάχιστον όσον αφορά στα ψηφίσματα για το θεσμικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες του Ευρω-υπουργείου -άρα όλη η Ευρώπη θα κυβερνάται οικονομικά από ένα όργανο στο οποίο ο κάθε Πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να "αντιμιλήσει".
2. Εδώ και μήνες έχει αποφασιστεί στη σχετική Επιτροπή του ΕΚ πως η διάσωση μιας πτωχευμένης Τράπεζας θα γίνεται με επιβάρυνση διαδοχικά των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών άνω των 100.000 ευρώ της Τράπεζας -άρα η Κύπρος δεν ήταν ούτε εξαίρεση ούτε απόφαση της στιγμής.
3.  Για τα επόμενα χρόνια είναι κομβικό -τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά- το ζήτημα της ενεργειακής αυτάρκειας στην Ε.Ε., καθώς κάθε χώρα καλείται να δημιουργήσει ένα μίγμα πηγών ενέργειας απεξαρτώμενη από τα ενεργειακά μονοπώλια. Σε αυτό πλαίσιο η χώρα μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ένωση καθώς με τη σωστή ενεργειακή πολιτική θα πετύχει ως και να εξάγει ενέργεια εκμεταλλευόμενη τόσο τις "πράσινες πηγές" (βλ. ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική) όσο και τον ορυκτό πλούτο που εικάζεται έντονα ότι διαθέτει (βλ. φυσικό αέριο, σχιστόλιθο και πετρέλαιο) καταφέρνοντας ίσως να απεξαρτηθεί από το λιγνίτη. Η βασική ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. πάντως για τα χρόνια που ακολουθούν, κατευθύνεται προς το φυσικό αέριο και σχιστόλιθο.
4. Είναι γενική συνείδηση μεταξύ των Ευρωβουλευτών ότι το Κοινό Νόμισμα συνετέλεσε τα μέγιστα στην ενοποίηση της Ανατολικής με την Δυτική Γερμανία και στη σημερινή οικονομική ευρωστία της Γερμανίας.
5. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει πια (μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας) αποφασιστικό ρόλο στην διαμόρφωση και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
6. Μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2014 θα έχουμε ευρω-εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών λαών στο ΕΚ. Η ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζεται από 22 μέλη. Το ΕΚ "καίγεται" -ενόψει καλπάζουσας κρίσης και αντιευρωπαϊσμού- να αυξηθεί η συμμετοχή στις ευρωεκλογές προκειμένου να ενδυναμωθεί ο θεσμός και να νομιμοποιηθούν και λαϊκά οι πολιτικές του πρωτοβουλίες.

Χρήσιμες Ιστοσελίδες:

Δεν υπάρχουν σχόλια: